Getuigenis

Getuigenis van iemand die gestopt is dmv laserbehandeling:


Mijn naam is Didier Steenbeke en ik ben geboren in 1954.

Ik was een stevige roker en ik ben blij dat ik deze zin in de voltooid verleden tijd mag zetten. Op 14-jarige leeftijd nam ik mijn eerste trekje van de sigaret om “mee te doen met de bende” Op die leeftijd was ik mij zeker niet bewust van het slechte van de sigaret, behoudens de eerste slechte smaak en de “draaiinkjes”, maar dat hoorde erbij.

Zoals zovelen, rookte ik eerst in het geniep maar de ouders komen er toch achter. Wat ik mijn ouders zaliger veel later heb verweten, is dat is dat zij zich niet harder hebben opgesteld om mij van het roken af te houden.

Uiteraard, de eerste dertig jaar is er weinig last, maar dan begint het.

In mijn jeugd was ik een redelijk sportieve jongeling die competitief basketbal speelde en toch rookte. Later deed ik aan diepzeeduiken en het kwam zelfs zo ver dat ik ging zwemmen met een sigaret.

In het begin van mijn dertiger jaren, begonnen de nadelige effecten van het roken de kop op te steken. Ik rookte dan tussen de twee en de drie pakjes (25 stuks) per dag. Regelmatig ziekdiepe hoest, bijna permanente sinusitis … maar ja het was natuurlijk niet de schuld van mijn roken. Wat moest ik trouwens doen wanneer ik geen sigaret had?

Ik was ervan overtuigd dat ik kon stoppen wanneer ik wilde en dat ik niet verslaafd was. Geloof mij vrij, niets is minder waar. Ik weet nu dat ik zwaar verslaafd was en dat ik persoonlijk niet zonder hulp had kunnen stoppen.

Ik heb meerdere malen geprobeerd te stoppen. Ik probeerde het inprikken van gaatjes in de sigaret, de radicale stopmethode, de pillen van de Zwitserse maatschappij met nutriënten, de nicorette kauwgum, … niets hielp. Ik verminderde wel, maar binnen de kortste keren was ik weer op mijn normaal niveau en soms zelfs er boven.

In mei 1998 bemerkte mijn echtgenote een advertentie. Deze advertentie promootte een methode om met roken te stoppen via een koud laser kuur.

Zonder volledig overtuigd te zijn, maar vooral om van het gezaag van mijn vrouw af te zijn, maakte ik een afspraak. De behandeling zou gebeuren in drie keer. Er werd mij aangeraden om zeker één dag verlof te nemen, omdat ik na de behandeling zeer slaperig zou zijn.

Mw Coomans, die ik dan voor het eerst ontmoette, legde mij uit dat door de laser behandeling er endorfines zouden gegenereerd worden alsof ik al meerdere maanden zou gestopt zijn met roken.

Door de grote hoeveelheid endorfines en de nog aanwezige nicotine in mijn lichaam zou dit resulteren in een sterk slaapgevoel. Ik werd ook bevraagd over mijn gewoontes betreffende mijn roken. Ze vroeg mij waar ik mijn eerste sigaret rookte , wanneer en waar ik tijdens de dag rook enz.

Ik kreeg dan als eerste opdracht mee om de “rook gewoonteplaatsen” in mijn woning, t.t.z. de plaatsen waar ik normaal rookte, te vermijden. Dit kan door bvb ’s morgens op een andere plaats te gaan zitten aan de ontbijttafel, de zetel waar ik ’s avonds rookte op een andere plaats te zetten, enz. Ook kreeg ik de raad om extra vitamine C in te nemen.

Ik deelde Mw Coomans mee dat ik al meerdere malen getracht had te stoppen en dat dit resulteerde in woedeuitbarstingen. Zij zou, bij de behandeling, ook die punten bewerken die mij dan zouden beletten in woede uit te barsten. Ook behandelde zij de punten die het verzwaren zouden tegengaan. De behandeling zelf was totaal pijnloos, ik kreeg alleen een gelukzalig gevoel over mij. Het was inderdaad waar. Toen ik thuis kwam, werd ik enige uren later overmand door slaap en heb ik bijna 24 uur aan één stuk geslapen. Het was jaren geleden dat ik in éénmaal zo lang en zo gemakkelijk had geslapen.

Toen ik ’s morgens opstond had ik het zeer moeilijk om aan de ontbijttafel op een andere plaats te gaan zitten. Van heel de stopkuur was dit het meest moeilijke.

Bij de twee volgende behandelingen werd ik ook verder begeleid door Mw Coomans die mij strikt opvolgde en duidelijke en gerichte vragen stelde over mijn toestand betreffende de rookstop.

Eigenaardig genoeg raakte ik geen sigaret meer aan en had ik ook geen behoefte meer naar de sigaret.

Ik betrapte mij er soms wel op dat ik greep naar een sigaret in de pijpzak of broekzak, maar dat was slechts uit gewoonte en niet uit goesting.

Ik was echter niet volledig overtuigd van de effectiviteit van de behandeling en had daarom in mijn wagen zeker de eerste maand permanent een open pakje sigaretten met een aansteker binnen handbereik. Ik ben er kunnen afblijven, joepie …

Tot op een bewuste dag ik een vriend had helpen verhuizen. De rokers zullen dit kunnen beamen, na een zware inspanning, kan een sigaretje toch zo goed smaken. Romy had mij toch gezegd dat ik een jaar garantie kreeg op de behandeling en wat kan één sigaretje nu toch verkeerd doen …

Awel ja ik heb een sigaret genomen en deze aangestoken. Gelukkig dat ik onmiddellijk langs de kant van de weg kon gaan staan. Vanaf de eerste trek begon alles te draaien en na de tweede trek heb ik mijn maag leeggepompt dat het niet mooi was om te zien.

Het was alsof ik zuivere teer in mijn lichaam binnen trok. Ik heb dan die sigaretten zonder spijt weggegooid. Ik was ook bang dat ik zou hervallen wanneer ik terug in een rokersmilieu zou komen. Dit was niet zo. Op de eerste vergadering van de club waar ik lid was, kon men bij het binnenkomen de rook snijden. Ik heb daar toen naar gewoonte enkele glazen bier gedronken maar geen enkele behoefte aan een sigaret gehad. Op het werk wisten ze ook van mijn stopzetting en de meeste van mijn collega’s waren solidair en rookten niet in mijn bijzijn.

Helaas, door persoonlijke omstandigheden raakte ik verzeild in een zwart gat, en ben ik herbegonnen met roken. Eerst één sigaret en dat ging redelijk gemakkelijk zonder de ongemakken van hiervoor, tot vier sigaretten per dag.

Mijn echtgenote heeft dan onmiddellijk contact opgenomen met Romy. De volgende dag mocht ik mij aanbieden om bij haar een nieuwe behandeling te volgen. Dit is dan ook de laatste behandeling geweest en ik heb sindsdien geen enkele sigaret meer aangeraakt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot op heden nog af en toe “goesting” heb naar een sigaret, maar Ik kan aan deze verleiding zonder de minste moeite weerstaan. Ik hoef alleen maar te denken aan de vele voordelen dat het niet roken met zich meebrengt :

  • veel betere smaaksensatie (zoutgebruik met meer dan 60% gedaald)
  • veel beter slapen
  • weinig of niet meer ziek
  • de constante druk in de sinussen die weg is
  • de aangename en ja, soms ook onaangename geuren, die veel intenser worden waargenomen
  • het financieel voordeel dat meer bedraagt dan alleen maar het uitsparen van de prijs van een pakje sigaretten. Behang, gordijnen, plafonds, kledij worden minder vlug vuil; er gebeuren geen beschadigingen meer door “accidentjes” met de sigaret op kledij en meubels, enz.

15 mei 1998 was voor mij een dag om nooit meer te vergeten, we zijn nu vele jaren verder en het enige wat mij spijt is dat ik niet vroeger aan de behandeling ben begonnen.

Een bijkomend gunstig gevolg van deze rookstop is het feit dat ik via Romy ook een relaxatietherapie heb leren kennen. Ik was namelijk één brok zenuwen en kon mij op geen enkel ogenblik volledig ontspannen. Romy stelde mij dan ook voor, om in groep een relaxatietherapie bij haar te volgen. Dit bleek om sofrologie te gaan, een techniek uit het Oosten. De eerste sessies reageerde ik praktisch niet en gaf altijd de gewenste antwoorden op de vragen die gesteld werden. Pas na de vijfde sessie was ik bereid om mij te laten gaan en ik moet terug zeggen dat ik niet wist wat mij overkwam. Het diepe rustgevoel dat ik meekreeg na iedere sessie is onbeschrijfelijk. Hoe verder de sessies vorderden, hoe meer mentale controle ik kreeg over mijn lichaam en geest, terug een ervaring die ik nooit had en alleen maar kan aanraden.